Ce trebuie sa cunoastem despre rinita alergica si mai ales cum o putem trata mai eficient, este un subiect la ordinea zilei, deoarece aceasta este o bola frecventa cu o prevalenta in continua crestere pe toate meridianele lumii. Specialistii definesc rinita ca o inflamatie a mucoasei nazale, caracterizata prin perioade de hipersecretie nazala, stranut si congestie locala, insotite de cele mai multe ori de senzatia de mancarime la nivelul nasului, ochilor si gatului, care dureaza mai mult de o ora pe zi, sau care nu se remite fara un tratament adecvat. Se numeste alergica, deoarece apare ca o reactie specifica a mucoasei nazale, ca urmare a contactului repetat cu diferite alergene de mediu. Cercetarile si cazuistica au relevat doua tipuri de rinita alergica si anume:
- Sezoniera; apare singura sau insotita de rino-conjunctivita alergica si se manifesta in perioadele de polenizare a diferitelor plante la care pacientul este alergic(graminee, arbori sau ierburi). In general se remarca un raspuns bifazic: o reactie alergica imediata, de scurta durata manifestata prin prurit, stranut si rinoree; urmata de o reactie alergica tardiva, care apare dupa cateva ore de la reactia imediata, fara o noua expunere la alergene, iar simptomul dominant este obstructia nazala; simtul mirosului este afectat temporar;
- Persistenta; cu alte cuvinte se manifesta tot timpul anului, putand avea acutizari sezoniere; este produsa de alergene la care pacientul este expus in permanenta(acarienii din praful de casa, pisica, mucegaiurile sau gandacii de bucatarie); simptomele sunt mai acute, obstructia nazala este mai pronuntata, iar simtul mirosului este mai frecvent afectat; acesti pacienti fac mai frecvent astm si sinuzita cronica, mai ales daca nu se trateaza la timp.
    O parte din specialisti ami de finesc un tip ai anume rinita ocupationala, determinata de anumiti factori alergeni prezenti numai la locul de munca.
    De asmenea exista si alte cauze sau factori de risc care pot favoriza aparitia rinitei alergice, cum ar fi: virusi, anumite alimente sau condimente, graviditatea, schimbarile hormonale, efecte secundare ale anumitor medicamente(in special ale celor pentru tensiune), istoric in familie, statutul de prim nascut, nasterea copilului in perioada de polenizare, imbatranirea si scaderea imunitatii organismului, iar pentru ca ne aflam la debutul sezonului rece, temperaturile scazute constituie un factor de risc.
     Evolutia indelungata a bolii poate determina modificari ireversibile la nivelul nasului, iar obstructia nazala persistenta poate duce la respiratie esclusiv orala si tulburari de somn in special la copii netratati corespunzator. De asemenea pot sa apara episoade recurente de otita medie si afectarea auzului, tuse cronica si astm bronsic. Complicatiile cele mai frecvente sunt: infectii nazale, astmul bronsic, polipoza nazala recurenta, sinuzita acuta si cronica. Tratamentele cuprind pricipii si mijloace terapeutice,astfel;
- evictiunea(indepartarea totala) alergenelor incriminate;
- antihistaminice locale si orale;
- corticoizi topici sub forma de spray nasal sau picaturi;
- anticolinergice;
- decongestionante simpaticominentice simple sau in combinatii
     Decongestionantele ajuta la reducerea blocajelor aeriene si sunt importante in tratamentul initial, ele nu sunt indicate mai mult de 3-5zile, deoarece eficacitatea lor scade si produc in timp o mare dependenta.
     Ca alternativa la acestea, insa fara efecte secundare locale sau sistemice, specialistii recomanda toaleta nazala prin irigatie cu solutie salina izotona. Studiile au demonstrat eficienta metodei, astefel aceasta a devenit o componenta a tratamentului afectiunilor rinosinuzale, deoarece amelioreaza simptomatologia si grabeste vindecarea. Ionul de sodiu este un important stabilizator al membranei celulare de la nivelul epiteliului de tip respirator; are si rolul de a dezinfecta caile respiratorii. Curatarea cu solutii saline izotone, umidifica si protejeaza mucoasa nazala, stimuland si mecanismele de autoaparare; reduce inflamatia si edemul mucoasei cailor respiratorii superioare, are un efect calmant, dezinfectat, antmicrobian si antiinflamator, elimina uscaciunea si iritarea mucoasei nazale.
     Firma Life Care ne propune printre altele, si urmatoarele doua produse naturale, care pot completa un tratament eficient al rinitei alergice:
1. Sare nature pentru curatare nazala Fitne;
2. Spray curatare nazala Fitne.
     Aceasta companie importa cu statut de exclusivitate, produse ale unor Marci si Branduri consacrate pe piata produselor certificate BIO. Un produs Cerificat BIO trece printr-un proces de control si atestare de catre organisme specializate, de la agricultor pana la producator; este un produs natural certificat, deoarece nu se folosesc pesticide, ingrasaminte chimice, substante de sinteza, conservanti chimici. Compania functioneaza in sistem Multi Level Marketing. Desigur pentru cei interesati de produsele certificate BIO, solutia cea mai buna este sa se inscrie ca parteneri; acest statut le confera din start posibiliatea sa cumpere produsele cu discounturi ce variaza intre 30-50% fata de preturile de catalog; inscrierea este gratuita, livrarea se face prin curier rapid in max.48ore, transportul este gratuit la comenzi de min. 130lei. Catalogul firmei poate fi rasfoit la adresa: http://bio-lifecare.yolasite.com/catalog.php Inscrierea se poate face direct pe site-ul: http://bio-lifecare.yolasite.com/formular-inscriere.php

Bibliografie/surse autorizate: Dr. Dorin Rosca – articol publicat pe Medonline; Dr. Camelia Skopecz –Medic resident Alergologie si Imunologie Clinica –articol publicat pe site-ul Life Care; catalogul Life Care.
Urez tutror cititorilor acestui articol : BUN VENIT IN LUMEA BIO